Docent - tijdvakken, canon en lesmethoden

 


Voor het bezoek


Na het bezoek


Links


Docent


Colofon
 

                              

Canon en tijdvakken
Een bezoek aan de Menkemaborg en het gebruik van de cd-rom past in binnen het leergebied 'oriëntatie op jezelf en de wereld' – het gebied ‘tijd’ - en sluit aan op het tijdvak van ‘Pruiken en revoluties’. De leerlingen ontmoeten Gerhard en Susanna Alberda in het jaar 1775 en ontdekken allerlei zaken over het dagelijks leven in de 18e eeuw in een buitenhuis van een rijke Groningse familie.

Het bezoek sluit bovendien aan op het venster ‘Buitenhuizen in de 17e en 18e eeuw’ van de nationale canon. Maar ook het venster ‘de Verenigde Oostindische Compagnie’ biedt aanknopingspunten, daar er in de Menkemaborg tal van voorwerpen staan die met de VOC zijn meegekomen zoals het hout van diverse meubels, porselein en specerijen. De informatie op de cd-rom sluit daar eveneens op aan.
Het venster ‘De Atlas Major van Blaeu’ en de vensters ‘Christiaan Huygens’ en ‘Eise Eisinga’ bieden eveneens aanknopingspunten – in het onderwijs dat Gerhard Alberda van zijn gouverneur kreeg stonden immers de laatst verkregen inzichten centraal. Op cd-rom wordt zo bij ‘Weetjes’ bij het woord ‘hemelglobe’ ook het planetarium van Eise Eisinga besproken en zijn zowel een link te vinden naar de website van het planetarium met een demoversie als een link naar de website over de Atlas Major van Blaeu.  

De informatie op de cd-rom bij ‘Weetjes ’- ‘schoorsteenstuk’ verwijst naar een boegbeeld van de canon van Groningen: ‘Hermannus Collenius’  - de bekende schilder, die niet alleen de Menkemaborg heeft verfraaid, maar ook de borg Nienoord en het provinciehuis in Groningen.


Vakoverstijgend karakter en aansluiting op lesmethoden
Een bezoek aan de Menkemaborg en het gebruik van de bijbehorende cd-rom valt zoals gezegd al binnen het leergebied “oriëntatie op jezelf en de wereld” – het gebied ‘tijd’. Maar op de cd-rom zijn ook aanknopingspunten te vinden voor ‘ruimte’ – zo is er bij ‘Weetjes’ – 'hemelglobe',  zoals gezegd informatie te vinden over zowel een wereldbol als een hemelglobe. Daarbij wordt ook kort ingegaan op de manieren waarop mensen vroeger hun weg zochten en hun plaats bepaalden. Dit gedeelte kan worden uitgebreid door een daaraan gekoppelde opdracht te laten uitvoeren en ook kan vanaf dit punt worden gezapt naar de website met de atlas van Blaeu. De genoemde opdracht is te vinden bij ‘tips voor verwerkingsopdrachten, werkbladen - aardrijkskunde’.

Het pakket heeft echter een breder vakoverstijgend karakter. Zo heeft het onderdeel ‘Weetjes’ ook alles te maken met taal – zeker het onderdeel ‘bonjour’. Hier wordt ingegaan op woorden met een Franse herkomst in de Nederlandse taal, aan dit onderdeel is dan ook een schrijfopdracht gekoppeld.

De informatie op de cd-rom bevat bovendien aanknopingspunten voor het gebied ‘natuur en techniek’ – zoals over de werking van een zonnewijzer (‘Weetjes’ – ‘zonnewijzer’).

En tot slot zijn er ook opdrachten te vinden die passen binnen het leergebied ‘kunstzinnige oriëntatie2016’, zoals de schilderopdrachten voor een stilleven of een portret en de mogeliikheid om een workshop dans (aanbod via Cultuurclick Groningen en Muziekschool Hunsingo) te volgen (zie ook leer en kerndoelen)

Nieuwe methoden voor het leergebied “oriëntatie op jezelf en de wereld” – gebied ‘tijd’ – behandelen de geschiedenis in de 10 tijdvakken, enkele methoden geven daarbij ook al de aansluiting aan op vensters van de canon.
Enkele methoden (zoals ’Wijzer door de tijd’ van Noordhoff Uitgevers) kiezen ervoor om al in groep 5 een overzicht te geven van de belangrijkste tijdvakken, andere methoden (zoals 'Brandaan' van Uitgeverij Malmberg) splitsen de tijdvakken over groep 5 en 6. Het tijdvak ‘Pruiken en revoluties’ wordt dan pas later als periode behandeld, evenals het tijdvak ‘Regenten en vorsten’, waar de VOC en de Gouden Eeuw ondervalt. Dit tijdvak komt echter direct aan het begin van groep 6 aan de orde, zodat het in beide gevallen een prima aanknopingspunt biedt voor een bezoek aan de Menkemaborg, waar de inrichting van de Menkemaborg nadrukkelijk bepaald is door de verworvenheden van zowel de Gouden Eeuw als VOC.

 

terug